![](/media/lib/194/n-dziwogonzalobny-33212e448b2cbaa467feea28484c20e9.jpg)
Oszust i złodziej
2 maja 2014, 12:34Dziwogon żałobny, ptak powszechnie występujący w całej Afryce na południe od Sahary, zdobywa żywność dzięki swoim niezwykłym umiejętnościom wokalnym. Potrafi naśladować sygnały alarmowe wielu różnych gatunków, skłaniając w ten sposób inne zwierzęta do porzucenia żywności i ucieczki.
![](/media/lib/390/n-kaszalot-b56c41650ac5c9b65c54e57cba4644bd.jpg)
Trzęsienia ziemi utrudniają kaszalotom znalezienie pokarmu
25 lutego 2020, 13:00Naukowcy badający kaszaloty spermacetowe (Physeter macrocephalus) u wybrzeży Kaikōura w Nowej Zelandii odkryli, że trzęsienia ziemi wpływają na ich zdolność znajdowania pokarmu przez co najmniej rok.
![](/media/lib/56/jkcs041-fcc8d1fbaf76033b18cf7835f86dd254.jpg)
Rekordowo odległa gromada
26 października 2009, 13:10NASA poinformowała, że najbardziej odległą znaną nam gromadą galaktyk jest JKCS041. Znajduje się ona w odległości 10,2 miliarda lat świetlnych od Ziemi. Jest też najstarszym znanym nam obiektem tego typu.
![](/media/lib/196/n-kleszcz-061c5c6c00f4c0e9afe903ee5faf0ba5.jpg)
Nowa choroba odkleszczowa zagraża głównie ludziom z upośledzoną odpornością
27 maja 2014, 15:32Zespół prowadzony przez naukowców z Sahlgrenska Academy wykazał, że niedawno odkryta bakteria odkleszczowa Candidatus Neoehrlichia mikurensis stanowi ryzyko głównie dla już chorych osób, które zażywają leki immunosupresyjne.
![](/media/lib/166/n-2104499959_53ce56a456-bdb87aaafb1cffdfde9fc3c6e156c858.jpg)
Znamy tempo transmisji koronawirusa pomiędzy ludźmi. Informacje nie napawają optymizmem
17 marca 2020, 18:29Naukowcy z The University of Texas at Austin oraz współpracujący z nimi specjaliści z USA, Francji, Chin i Hongkongu dowiedzieli się, jak szybko rozprzestrzenia się koronawirus SARS-CoV-2. Okazało się, że tempo infekcji jest szybsze niż przypuszczano. To bardzo ważne badania, gdyż pozwalają podjąć odpowiednie środki w celu zatrzymania pandemii.
![© WernerKrause](/media/lib/20/1199531249_526883-685faa1e2e824e567b3a0496c3b2a6c2.jpeg)
Natura radzi sobie z CO2
12 listopada 2009, 11:40Badania naukowców z University of Bristol dowodzą, że od roku 1850 stosunek pomiędzy dwutlenkiem węgla obecnym w powietrzu, a absorbowanym przez naturę pozostaje mniej więcej stały. Pomimo tego, że w tym czasie powodowana przez człowieka emisja tego gazu zwiększyła się z 2 do 35 miliardów ton rocznie.
![](/media/lib/198/n-wysokotemperaturowynadprzewodnik-e5bc0b42b8b06d5550975b6c34006da4.jpg)
Sekret wysokotemperaturowego nadprzewodnictwa
17 czerwca 2014, 16:57Po 30 latach od zidentyfikowania pierwszych wysokotemperaturowych nadprzewodników udało się odkryć tajemnicę ich niezwykłych właściwości. Nadprzewodniki, czyli materiały przewodzące prąd elektryczny bez żadnych oporów, mogą być wykorzystywane w wielu niezwykle obiecujących zastosowaniach – od bezstratnych sieci przesyłowych poprzez superkomputery po lewitujące pociągi
![](/media/lib/371/n-powodz-0434337f7ecec17f2ada1775d1f5d812.jpg)
Każdy 1 punkt procentowy betonu więcej, to o 3,3 pp większy problem w czasie powodzi
7 kwietnia 2020, 08:53Badacze z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli, że na każdy 1 punkt procentowy zwiększenia powierzchni zabetonowanych – jak drogi, parkingi, budynki i inna infrastruktura – przypada 3,3-procentowe zwiększenie intensywności powodzi. Oznacza to, że jeśli w basenie danej rzeki zabetonowaną powierzchnię zwiększymy o 10%, to średnio przepływ wody w czasie zwiększy się tam o 33%.
![](/media/lib/57/glowomot-tropikalny-07d58686de569068ad62e7d0ef6d1b71.jpg)
Wszystkowidzący młot
27 listopada 2009, 10:45Głowomłot, lepiej znany jako ryba czy rekin młot, ma charakterystyczną budowę głowy. Okazuje się, że dzięki niej osiąga największy w świecie zwierząt kąt widzenia. Postrzega panoramicznie, bo w zakresie 360 stopni we wszystkich kierunkach.
![](/media/lib/96/n-kolanko-2b46c1a11147e84003ade65be8177290.jpg)
Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów
14 lipca 2014, 10:07Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.